نابودی300 هزار شغل در کام30 میلیارد دلار قاچاق/کدامبازار حامی تو
بازار با ارائه و عرضه کالاهای تولید داخلی میتواند حامی تولید ملی باشد؛ اما بر اساس آمار تخمینی سالانه حدود 30 میلیارد دلار کالای قاچاق وارد بازارهای کشور میشود که به منزله نابودی 300 هزار شغل پایدار است.

حالی سال جاری از جانب مقام معظم رهبری به عنوان تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی مطرح شد که کشور جمهوری اسلامی در یک جنگ تمام عیار اقتصادی و شرایط تحریم قرار دارد.
بازار به عنوان محلی برای عرضه کالا و خدمات از یک طرف و تقاضای آنها از سوی دیگر مطرح است، اما این نهاد میتواند با عرضه کالای ایرانی به رشد تولید داخلی کمک کند یا بر عکس با تبلیغ و عرضه کالاهای خارجی به اشتغال و تولید بیگانگان یاری رساند.
با گذر و قدم زدن در بازار تهران به عنوان بزرگترین مرکز عرضه کالا در کشور، به راحتی مشاهده میشود این بازار تقریبا مملو از کالای خارجی است که به صورت مجاز یا غیر مجاز یا همان قاچاق عرضه میشود.
پرسشی که به ذهن هر بیننده میرسد، این است که آیا فعالان بازار که عمدتا از افراد متدین و مقلد مراجع تقلید هستند، آیا نسبت به تولید داخلی هم عرق ملی و حمیت دارند، یا این که خدای نکرده فقط به فکر منافع زودگذر خود هستند و کاری به مبدا تولید کالای عرضه شده ندارند.
مرتضی تمدن استاندار تهران در پاسخ به این پرسش که آیا برای بازار که به محل جولان و عرضه کالاهای وارداتی و بنجل چینی شده کاری انجام میشود، گفت: بر اساس دستور رئیس جمهور از سال جاری قرار است معادل صادرات غیر نفتی واردات کالای خارجی انجام شود و تراز بازرگانی بخش غیر نفتی مساوی شود.
استاندار تهران افزود: ما از تولید داخلی حمایت میکنیم و دستگاههای دولتی باید سفارشات خود را حتی الامکان از محل تولید داخلی تامین کنند.
وی خاطرنشان کرد: واردات فقط باید برای مواد اولیه تولید و تجهیزات انجام شود و واردات کالای ساخته شده متوقف شود.
استاندار تهران در مورد مصوبه دولت مبنی بر واردات 24 میلیارد دلار کالا برای تنظیم بازار و اثر آن بر تولید داخلی گفت: عمده این رقمبرای واردات مواد اولیه تولید مانند فولاد خام، کنجاله، خوراک دام، گندم و برنج و تجهیزات صنعت و مواد اولیه تولید است.
به گزارش فارس، یکی از مسولان گمرک که خواهان عدم ذکر نامش بود عنوان کرد: متاسفانه واردات پارچه و لباس دوخته شده بیشترین رقم قاچاق به کشور را تشکیل میدهد و در عین حال کارخانههای نساجی کشور با داشتن قدمت و اشتغال فراوان به ورشکستگی و تعطیلی کشیده شده و حتی کارگاههای تولید لباس نیز با واردات پوشاک خارجی به تعطیلی رسیدهاند.
وی گفت: واردات رسمی پوشاک ممنوع است و کل لباسهای خارجی بازار به جز کالای همراه مسافر به شکل قاچاق وارد کشور شده که حتی حقوق کمرگی نپرداخته است.
امروز بازار پوشاک ایرانی در اختیار لباسهای آماده و بی کیفیت چینی، تایوانی، هندی و ترکیهای است به گونهای که وقتی مشتری به مغازه لباس فروشی مراجعه میکند، فروشنده میگوید این جنس ترک است و قیمتش فلان مبلغ بالاتر از جنس چینی است.
حتی کار به جایی رسیده که برخی از فروشندگان میگویند مردم به دلیل استقبال از لباس خارجی خریدار جنس ایرانی نیستند و تولید کنندگان گاهی مجبورند جنس دوخته شده ایرانی را با مارک خارجی و به نام ترک یا خارجی عرضه کنند و یا برخی مجبور میشوند جنس ایرانی در بازار چین با کارگر ارزان تولید کرده و به نام پوشاک خارجی دوباره به ایران وارد کنند.
در بازار تهران پاساژ 4 طبقهای وجود دارد که گرچه نام سرای ملی دارد ولی به گفته فروشندگان آن تمام لباسهای عرضه شده در آن از 0 تا 100 چینی و وارداتی است، این در حالی است که بازار ملی باید حامی تولید ملی باشد.
با گذر از بازار امین حضور در خیابان امیرکبیر تهران محل عرضه لوازم خانگی ملاحظه میشود بیش از 90 درصد کالاهای آن وارداتی و خارجی است و خبری از جنس ایرانی نیست.
فروشنده ادعا دارد عرضه کالای خارجی چون هیچ ضابطه ای ندارد به بهانه افزایش قیمت دلار و نداشتن قیمت کارخانه به هر نرخی که اصطلاحا تیغشان ببرد، فروش میرسد، اما کالای ایرانی دارای قیمت و سود اندکی است.
مردم هم به دلیل تبلیغات گسترده مستقیم و غیر مستقیم از صدا و سیما و رسانهها تقاضای خود را به سمت کالای خارجی سوق دادهاند.
عبارت اقتصادی از کالای خارجی این است که دادن فرصت شغلی ، درآمد و ارزش افزوده به کارگر و تولید کننده خارجی و از بین بردن فرصت شغلی،درآمد و ارزش افزوده از کارگر و کارفرمای ایرانی است.
اگر بنابر محاسبات برای ایجاد هر شغل پایدار میانگین 50 میلیون تومان لازم باشد، بر عکس هر 10هزار دلار واردات کالای ساخته شده یک فرصت شغلی را از بین میبرد.
بر اساس آمار تخمینی سالانه حدود 30 میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور اسلامی ایران میشود که به منزله نابودی 300 هزار شغل پایدار است، گرچه گمرک جمهوری اسلامی قصد ندارد این آمارها را اعلام کند، اما واقعیت موجود در بازار را نمی توان کتمان کرد.
این در حالی است که خداوند در قرآن کریم خطاب به مسلمانان فرموده «لن یجعل الله للکافرین علی المومنین سبیلا» خداوند هیچ راه تسلط بیگانه بر مومنان قرار نداده، پس خودتان زیر سلطه آنها قرار نگیرید، آیا دربست در اختیار قراردادن بازار اسلامی برای عرضه و جولانگاه کالای با کیفیت و بی کیفیت خارجی و عمدتا از نوع چینی مصداق یغیر از این نیست، آیا سزاوار است بازاری که در آن مسجد و حوزه علمیه و خمس و زکات جریان دارد و بازاریان اهل نماز و روضه امام حسین(ع) هستند، به عامل بی جیره و مواجب برای عرضه کالای اجنبی شوند و تبلیغ برندهای خارجی کنند؟
در سال تولید ملی سزاوار است، قدری به فکر هموطنان و برادران و خواهران خود در سنگر تولید باشیم و کالای ایرانی را غیرت و همت و عرق ملی و افتخار خریداری، عرضه و تبلیغ نمائیم.
البته روی سخن با تولید کننده ایرانی هم است که چرا سعی در افزایش کیفیت و کاهش قیمت و تنوع در تولید و سلیقه مشتری نمیکند؟
اسامی ایرانی و اسلامی در بازارهایی که پر از کالای چینی است، بازار امین حضور محل عرضه لوازم خانگی اما از نوع خارجی، بازار کامپیوتر رضا در چهارراه ولیعصر پر از کامپیوتر و قطعات کامپیوتری چینی، بازار علاءالدین پر از تلفن همراه چینی، بازار بین الحرمین پر از لوازم تحریر خارجی، بازار جمهوری مملو از لوازم صوتی تصویری خارجی، بازار حضرتی محل عرضه انواع سیگار و پلاستیک خارجی، بازار طلا محل عرضه طلای خارجی و ایرانی، بازار ناصر خسرو محل عرضه داروی قاچاق خارجی، بازار سرای ملی محل عرضه لباس چینی، بازار کوچه برلن جولانگاه لباس چینی، بازار شانزه لیزه و پاساژ کناری محل عرضه لباس مجلسی زنانه و پوشاک بچه البته از نوع چینی، بازار فردوسی ،بهارستان و باب همایون محل عرضه کفش خارجی از نوع چینی، بازار کوچه مروی جولانگاه لوازم آرایشی خارجی عمدتا از نوع قاچاق، بازار مولوی محل عرضه چای و سیگار خارجی عمدتا قاچاق، بازار سعادت محل عرضه پرده خارجی از نوع چینی،بازار مبل یافت آباد محل عرضه مبلهای چینی، ترکیه و ایتالیا و در کنار برخی مبلهای ایرانی، بازار خودرو در سید خندان جولانگاه خودروهای خارجی گران قیمت، بازار چهارراه جمهوری جولانگاه لوازم پزشکی خارجی، بازار گمرک و خیابان هلال احمر محل عرضه موتور سیکلتهای خارجی، بازار ظهیر الاسلام در تصرف کاغذ خارجی، بازار توتون فروشان با قدمت 220 ساله محل عرضه چرم و جیر خارجی، بازار گل محلاتی محل عرضه ایرانی و خارجی، بازار میدان ولیعصر محل عرضه گل مصنوعی تماما خارجی، بازار فیلم و کارتون کودکان انقلاب محل عرضه کارتونهای خارجی و صدها بازار دیگر که وضعی مشابه دارند.
در روزگاری که بهترین دانش آموزان کشور به وسیله خانوادهها و معلمان و البته به مدد تبلیغات اغوا کننده تلویزیون که انگار همه جاده خوشبختی از دانشگاه، آن هم از رشته پزشکی برای علوم تجربی، حقوق برای علوم انسانی و الکترونیک برای رشته ریاضی می گذرد، امروز انتظار بی جایی نیست که در پزشکی و الکترونیک و حقوق بهترین پیشرفتها صورت گرفته باشد.
جای سوال وجود دارد که آن مهندسان الان چه کار میکنند که بازار لوازم منزل و وسایل الکترونیکی و کامپیوتر در اختیار کالاهای خارجی است.
در بخش پزشکی البته پیشرفتهایی در جراحیها و داروهای نوترکیب اتفاق افتاده اما هنوز انتظار بیش از این است، نباید شاهد باشیم که بیماران خاص و بیماران قلبی برای یک قرص یا آمپول خارجی هم پول و هم آبرو خرج کنند و از پس توهای کهنه در خیابان ناصر خسرو از دلالانی که از نعمت سواد هم برخوردار نیستند به شکل قاچاق تهیه کنند.
بازار اسلامی باید در خدمت تولید ملی باشد و افتخار بازاری مسلمان عرضه کالای ساخته شده به وسیله استادکار ایرانی و مهندس ایرانی باشد نه این که کالای خارجی را عرضه کند.
هر سال ارز قابل توجهی از فروش نفت صرف واردات لوازم آرایش خارجی میشود بدون این که تضمینی برای سلامت آن وجود داشته باشد، حال آنکه شرکتهای داروسازی و لوازم آرایشی و بهداشتی باید قادر باشند فارغ التحصیلان پزشکی بیکار و جویای کار را جذب کرده و فکری برای تولید لوازم ارایشی و بهداشتی کنند.
به گزارش فارس بازار در نظام اسلامی بخشی از جامعه اسلامی است، مردم از درب مسجد وارد بازار میشوند، در کنار بازارهای قدیمی مساجد جامع و حوزه علمیه قرار دارند،اکثر بازاریان قدیمی به مصداق«الفقه ثم المتجر: اول فقه بیاموز آنگاه تجارت کن» درسهای رسائل و مکاسب و احکام تجارت را میآموختند و به تجارت هم میپرداختند، اما آیا امروز چنین وضعی حاکم است.
آیا اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با سابقه 128 سال فقط تاجر وارد کننده تربیت میکند یا صادرکننده و بازاریاب قهار برای تولید داخلی هم از این اتاق روانه بازار میشود.
بر اساس آمارهای رسمی همواره میزان واردات دو برابر صادرات غیر نفتی است، گرچه با آمار میعانات گازی و پتروشیمی آمار صادرات غیرنفتی را بالا میبرند.
در روزگاری نه چندان دور پنبه ،پسته و فرش ایرانی در دنیا نظیر نداشت، امروز به مدد بی توجهی در حمایت از تولید داخل و عدم ثبت مالکیت معنوی نقشه فرشهای ایرانی و عدم ثبت ذخایر ژنتیک زعفران و پسته ایرانی، مشابه این محصولات در بازارهای جهانی جایگزین ایرانی شده است.
بازار در کشور اسلامی همان گونه که یکی از پایگاههای انقلاب اسلامی بود و در جنگ تحمیلی هم پشتیبان جبههها بود، امروز باید بداند محلی برای عرضه کالای ایرانی باشد.
جهاد اقتصادی بازار و حمایت از تولید داخلی این است که فرصت بازار تقاضای کشور را مفت و مجانی در اختیار اجنبی قرار ندهند.